یونیت هیدرولیک

ساخت یونیت هیدرولیک

ساخت یونیت هیدرولیک و طراحی مدار سیستم از مهمترین امور در این صنعت می باشد که مجموعه مشاورین هیدرولیک ایسوا با اتکا به دانش و تجربه تیم مجرب خود و همچنین ساخت یونیت هیدرولیک برای استفاده های مختلفی همچون صنایع فولاد ، ریل سازی ، ادوات کشاورزی ، صنایع دارویی و غذایی کشور ، اطمینانی خاطر را در مشتریان خود از لحاظ کیفی و فنی ایجاد نموده و رسالت خود را بر حفظ کیفیت قطعات و طراحی اصولی بر طبق نیاز مصرف کنندگان استوار ساخته ایم.

ساخت یک سیستم شامل مراحل و موارد متعددی می گردد تا بتواند نیازهای مشتری را تامین کند و سیستم کاملا بر اساس درخواست وظایف خود را انجام دهد اما در حقیقت مهمترین مساله و پیچیده ترین روند ، کار سیستم در هنگام عملکرد دستگاه است زیرا عیار یک طراحی اصولی ، استفاده از قطعات باکیفیت و اورجینال در این مرحله خود را نشان میدهند و وجه تمایزی برای طراح و سازنده ایجاد می کند.

خدمات پس از فروش

همچنین یکی از نکات بسیار مهم در ساخت یونیت هیدرولیک و تحویل آن به مشتری ، توان ارائه خدمات پس از فروش متکی به تجربه و دانش است زیرا از زاویه دید این مجموعه تحویل یک یونیت هیدرولیک شروع راه و بر خود می بالیم که همواره و همیشه در کنار مصرف کنندگان هستیم و نکته دیگر عدم انحصارگرایی کالاهای مورد استفاده در یونیت یا پاورپک هیدرولیک جهت حفظ اصول اخلاقی حرفه ای فروش در راستای تامین منافع مصرف کنندگان محترم می باشد تا حق انتخاب در جهت بهترین قیمت و حفظ کیفیت نزد ایشان محفوظ باشد.

فروش یونیت هیدرولیک

مباحث اولیه که در زمان ساخت یک یونیت می بایست مد قرار قرار گیرد:

1- نوع مصرف کننده (سیلندر یا هیدروموتور)

2- حجم دبی مورد نیاز بر اساس زمان دلخواه انجام عمل توسط عملگر 0سیلندر یا هیدروموتور)

3- فشار مورد نیاز و همچنین مد نظر قرار دادن اینکه آیا سیستم چند فشاره است یا خیر

4- توجه به متوسط دمای محیط (حداقل و حداکثر دما در یک بازه زمانی معین) و رطوبت

5- در صورتی که عملگر، سیلندر هیدرولیک باشد، نوع قرارگیری و جهت بستن سیلندر در سیستم نیز مهم است.

نکات بسیار مهم هنگام استفاده از یونیت هیدرولیک:

1- مبحث کاویتاسیون و جلوگیری از وقوع آن را بعنوان یک اصل اساسی در نظر گرفت ، زیرا مخرب‌ترین آسیبی ممکن است برای یک یونیت پیش آید توسط همین پدیده است.

2- در صورت استفاده از هرگونه قطعه پروپرشنالی وجود فیلتر فشار، در مسیر فشار سیستم الزامیست.

3- در هر نوع سیستمی قرار گرفتن یک فیلتر هیدرولیک در مسیر برگشت سیال جهت جلوگیری از ایجاد هرگونه آلوده شدن سیال توصیه می‌شود.

حال با در نظر گرفتن مطالب اجمالی فوق در خصوص رعایت اصول کلی در ساخت یک یونیت هیدرولیک به مراحل مختلف انتخاب قطعات می‌پردازیم:

1- انتخاب نوع و اندازه مخزن یونیت با توجه به حجم روغن و دبی سیستم

2- انتخاب نوع پمپ هیدرولیک (دنده ای، کارتریجی، پیستونی) بر اساس فشار و دبی مورد نیاز (دبی ثابت و یا دبی متغیر)

3- انتخاب الکتروموتور بر اساس پمپ هیدرولیک انتخاب شده

4- انتخاب فشارشکن ایده‌آل و متناسب با فشار حداکثری و در نظر گرفتن Safety Factor

3- انتخاب شیر کنترل جهت (شیر برقی و یا شیر پروپرشنال) متناسب با نوع مصرف کننده نهایی

4- سایزینگ لوله‌های هیدرولیک از یونیت تا مصرف‌کننده (در صورت استفاده از لوله) و یا انتخاب نوع شلنگ هیدرولیک متناسب با آب و هوا و متوسط دمای محیطی که یونیت هیدرولیک در آن قرار دارد.

5- استفاده از یک خنک کن هیدرولیک (در صورت قرار گرفتن در یک محیط بسیار گرم) و یا استفاده از یک هیتر در داخل مخزن (در صورت قرار گرفتن در یک محیط بسیار سرد).

و موارد بسیار دیگری که با توجه به نیاز مصرف کننده متغیر می‌باشند و همچنین قطعات هیدرولیک بسیار دیگری در مدار متناسب با نوع عملکردی که از پاوریونیت ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.

لزوم توجه ویژه به پدیده کاویتاسیون در یونیت:

همچنین با توجه به تجربه تیم فنی این شرکت در بسیاری از مواقع وجود یک Air Breather علاوه بر درب باک بسیار مفید به فایده بوده و متعادل کننده فشار هوای درون مخزن با فشار اتمسفر محیط می‌باشد که این امر خود در جلوگیری از بوجود آمدن پدیده کاویتاسیون تاثیر بسزایی دارد.

همانطور که ملاحظه می‌فرمایید ما تاکید بسیاری بر متعادل بودن دمای سیستم و همچنین پدیده کاویتاسیون داریم و اگر بخواهیم بطور کامل عوامل و نحوه پیدایش و همچنین چگونگی آسیب آن به سیستم را بازگو کنیم مبحث بسیار مفصلی است اما اگر بخواهیم بطور خلاصه به شما بگوییم که این پدیده چگونه است و ذهنیتی نسبت به آن داشته باشید.

اینطور تصور کنید که هزاران حباب بسیار کوچک در سیال سیستم شکل گرفته است و زمانی که روغن تحت فشار قرار می‌گیرد، تمامی این ذرات بهم چسبیده و بصورت یک حباب بزرگ در‌می‌آید که همین حباب بزرگ دارای قدرتی می باشد که می تواند سبب برش قطعات داخلی و ایجاد پلیسه ، ترکیدگی پمپ یا سیلندر و یا وارد کردنآسیب جدی به سایر قطعات می‌گردد، فکر می‌کنیم با این توضیح مختصر، دلیل تاکید بیش از حد بر اقدامات لازم و انتخاب قطعات مناسب در راستای پیشگیری از وقوع این پدیده را توجیه کرده‌ایم.

با تمامی این مطالب و توضیحات ، ساخت یک یونیت هیدرولیک نیازمند بسیاری اطلاعات فنی دیگر و همچنین دانش و تجربه و تیم متخصص است که ما به شما اطمینان خاطر می‌دهیم، مشاورین هیدرولیک ایسوا این امر را برای شما محقق خواهد ساخت و همواره در کنار شما خواهد بود.